• randveerud
  • ema, isa ja leevike: isa ja seened

    Monday, September 25, 2006

    isa ja seened

    leevikese isa armastab väga seenel käia. alati kui saabub sügis, läheb ta suure korviga metsa ja korjab selle seeni täis. ega ta seeni eriti ei tunne ja seepärast korjab kõiki, mis sümpaatsed tunduvad. ükskord korjas leevikese isa kaks suurt korvitäit sapipuravikke. õnneks ei oska ta seeni puhastada ning leevikese ema saab selle käigus tundmatud isendid ära visata. kastet süües isa alati imestab, kuidas seened kupatades ja praadides nii kõvasti kokku tõmbavad.
    eile käisid ema, isa ja leevike jälle seenel. sel korral vaimustus isa tavavahelikest ja korjas neid korvi täis. ema küll selgitas, et tegu on mürgiste seentega, aga isa ei uskunud - kuidas saavad nii kenad seened söömiseks kõlbmatud olla. kodus tõestas ema seeneleksikoni abil siiski seente sobimatust söögilauale. ja kirjasõna isa usub ning soostus seened ära viskama. küllap eelmine toidumürgitus ei olnud veel ununenud.

    8 Comments:

    Blogger Krentu said...

    Ka meie issile tundusid tavavahelikud ääretult sümpaatsed :)

    Tuesday, 26 September, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Minu isa korjas kah alati kõik seened peale kärbseseente ära. Ema pidi alati pooled seened ära viskama. Tegelikult mu isa tunneb seeni väga hästi, aga perepeana ei saanud ta lubada, et väikesed lapsed temast rohkem seeni korjavad ;)

    Tuesday, 26 September, 2006  
    Blogger oravake said...

    Sandri jaoks eksisteerivad vaid kolme liiki seened: on kärbseseened, on kukeseened ja kõik ülejäänud on puravikud. Isegi kui need puravikud ei ole.

    Aga tänu temale saime sel aastal oma silmaga näha saatana kivipuravikku. Kuigi Sandri väitel olevat see puravik liignimetusega heavihmaussiseen.

    Tuesday, 26 September, 2006  
    Blogger Terje said...

    Metsas meil sel aastal ainult ned neetud vahelikud kasvavadki.Aga kus nii palju sapipuravikke koos kasvab, tahaks mina kohe näha

    Tuesday, 26 September, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Tavavahelike mürgisusega on asi natuke segane. Nad on Saksamaa kliimas tõesti ebatervislikud. Pidid vist vereloomet kahjustama kui palju süüa. Üks söögikord ei tee midagi kurja aga ega nad ju head ka pole. Mõned seenetargad väidavad, et jaheda suve tavavahelikud olevat head söögiseened. Aga kuuma suve omad on kahjulikud.

    Tuesday, 26 September, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    meil juhtus kunagi tavavahelikuga kurb lugu. käisime sõpradega seenel. nemad minu õhutusel korjasid neid. mina ise ei korjanud.
    õhtul tegid kastet ja matsutasid mõnusalt. hommikul tööle ei tulnud, sest kõhud hirmsasti valutasid.
    siiani on mul piinlik.

    Thursday, 28 September, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Asjata on sul piinlik, Maarja. Tavavahelik ei anna kunagi kohe halba tagasisidet. Minu vanaema näiteks sõi neid kogu oma elu, ka vereloomega polnud tal midagi häda, ta elas 82 aastaseks. Kui turult kupatatud seeni osta, on seal kindlasti mõned tavavahelikud sees. Vanem põlvkond ei usu nende mürgisust.

    Thursday, 28 September, 2006  
    Blogger Lupetta said...

    Tavavahelik ongi mürgine alles viimased 20 aastat. Tema mürgisus avaldub jah pideval manustamisel. Naljakas see lugu, et mõni sümpaatne seen on kahjulik ja mõni kahtlase välimusega väga maitsev.

    Friday, 29 September, 2006  

    Post a Comment

    << Home