• randveerud
  • ema, isa ja leevike: ema, isa, leevike ja kumu

    Tuesday, February 28, 2006

    ema, isa, leevike ja kumu

    ema, isa ja leevike käisid eile kumus. esialgu ei leidnud nad seda suurt maja üldse üles. ema ja isa oskasid läheneda muuseumile kadrioru pargi poolt. aga plaan oli minna autoga ning isa oli lugenud, et tartu maanteel on suured viidad väljas. peale pikka ja segast seiklemist lasnamäe kanalis jõudsid nad siiski kohale ja said kohe fuajees riielda. kumus töötab üks range valvuritädi, kes lapsi ei salli. kuna emal ja isal oli kaasas leevike, siis too proua järeldas, et ka kõik ülejäänud ringi jooksvad lapsed on nende omad ja elas oma meelepaha leevikese ema ja isa peal välja. selgus, et kumus ei või joosta ja kui sa oled laps ja ei taha ühe koha peal eriti kaua olla, siis pole sul sinna muuseumisse asja. hiljem kohtasid ema ja isa sama naisterahvast ka lifti juures, kes käskis ühel ratastooliga noormehel lifti asemel kaldteed kasutada ning juhatas samal ajal täiesti tervete jalgadega neiud lifti peale.
    kumu ise meenutas esialgu välismaad. lähemal tutvumisel aga enam mitte. väljast suur ja avar maja oli seest suudetud pisikesteks kuubikuteks jaotada. iga putka oli äärest ääreni pilte täis riputatud. kui graafikasektsioonis sai iga eesti autor oma seina ja tihedalt täistipitud tööd olid vähemalt ühe kunstniku toodang, siis maaliklassika elas kõik üksteise kukil. mõne pildi oleks võinud ka laoruumidesse jätta, selline virr-varr ajas pea päris huugama. ema lemmik oli skulptuurisaal, kus näidati portreesid. sealsed kivist pead vaid täiendasid teineteist ning mõjusid kõik koos hiiglama uhkelt. enne lahkumist kohtas leevikese ema üht tuttavat muuseumipedagoogi ja kuigi nii ei ole viisakas, kaebas ta lastevaenuliku valvuritädi peale ning viimane sai vist veel samal päeval peapesu.
    tagasisõiduks kasutasid ema, isa ja leevike mõnevõrra otsemat pirita teed.

    8 Comments:

    Blogger Anu said...

    Olen tähele pannud, et mõningatel valvuri-, garderoobi- või sanitaritädikestel on suhteliselt suur direktorikepike põues.

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger krista said...

    Ketlinile muuseumitädid meeldisid, mida rohkem nad ssss-itasid, seda rõõmsamalt Ketlin kilkama hakkas :)
    ja pahased näoda ajasid veel rohkem naerma.....
    nii et meid oleks äärepealt kästud ära minna :(

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger Jubejuss said...

    Äkki viitsid uuesti kirjutada, ma ei kuulnud hästi?

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger Marje said...

    ei tea kust siis neil lastel peaks tekkima harjumus muuseumis käia, kui mutikesed juba aastaste laste peale viltu vaatavad ja enne veel kui nood on garderoobist kaugemale saanud...

    huvitav oleks näha selle tädikese reaktsiooni, kui klassi jagu algklasside õpilasi üheskoos kunsti uudistama peaks tulema:)))

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Kas selle tädi nimi oli Juss?

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger Jubejuss said...

    Maarika Valk oli.
    Ta on seal kõige tähtsam

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger Kajakas said...

    meie laste peale keegi ei kärkinud ja nägusid ka ei teinud.

    Tuesday, 28 February, 2006  
    Blogger Jubejuss said...

    Kunagi elas ju seal Vändra lähedal metsas üks mutt, kes endale ise maja ehitas. Maja oli küll nagu kultuuriväärtus (on praegugi veel alles), õigemini näidis, et millest kõigest ehitada ei anna. Vot, aga see mutt oli eriline lastevihkaja. Kui ma seal esimest korda käisin, siis käisingi klasieksursiooniga. Mingit hetke mäletan, et tädi ajas meid eterniidi tahvliga taga, eesmärgiga vähemalt mõni meist vagaseks teha. On väga võimalik, et ta korraldas seal mingeid valvemuttide kursusi. Kitsi ei olnud ta ka inimeste valgustamisel meetoditega, mida julma ette võtta sünnitanud naisterahvaga. Üldiselt oli ta paberitega hull.

    Thursday, 02 March, 2006  

    Post a Comment

    << Home