• randveerud
  • ema, isa ja leevike: ema, isa ja prügi

    Saturday, April 29, 2006

    ema, isa ja prügi

    igal kevadel on leevikese ema ja isa ühe ja sama probleemi ees - kuhu viia prügi. ei tea kust on suvemajja kogunenud igasugust jama.
    puidujäägid saab ära põletada ja vanarauaga on lihtne, seda võetakse raha eest vastu. ajalehesabad on täis inimeste telefoninumbreid, kes valge furgooniga kohale sõidavad ja tasuta vanast rauakolast vabastavad. ainuke kahju on muru sisse küntud porised autojäljed, mida rauakoormast raske masin tekitab.

    aga kuhu panna põõsast välja ilmunub vanad rehvid, terve hunnik aknaid, paar voodit mis juba mõnda aega räästa all vedelenud ning magamiseks kohe kindlasti ei kõlba ja muud säärast jama? need asjad tuleks viia prügilasse, aga kunagi ei tea millega ja kuhu. nüüdseks on tallinna ja selle ümbruse inimestele alles jäänud vaid tallinna prügila, mis asub ema, isa ja leevikese suvemajast peaaegu sama kaugel kui viljandi. ja loomulikult ei võeta seal sodi sugugi tasuta vastu. aga ega pahna sees ei saa ju elada, seepärast tuleb mingi nipiga kraam kuidagi prügilasse saada. ja selle nipi nuptamisega leevikese ema ja isa hetkel tegelevadki.
    kuna prügi viimisest on saanud luksus ja kõik inimesed nii fanaatilised pole, kohtab järjest rohkem metsa all või tee ääres mahakallutatud prügikoormaid. leevikese ema on alati mõelnud, et kes on ometi need inimesed, kes prahti loodusese loobivad ja lõpuks viis juhus teda ühe sellisega kokku. ema, isa ja leevike sõitsid kord maale ning märkasid autoaknast nokamütsiga meest, kes parasjagu lõpetas prügi mahalaadimise. ema keeras masina ringi ning sõitis mehest uuesti mööda, et tema koledas teos veenduda. siis istus mees autosse ning ema ja isa hakkasid teda jälitama, ise samal ajal politseile helistades. õnneks ei hakanudki politsei riidlema, et ärge segage, me püüame parasjagu mõrvareid, vaid oli saadud info eest tänulik ning mõne aja pärast oli hunnik kadunud. nokatsiga meest ema ja isa õnneks rohkem kohanud pole.
    leevikese isa korjab mõnikord teiste poolt loobitud prügi üles ja viib prügikasti. metsast leitud sodi paneb ta esialgu autosse ning ema kihutab siis mitu nädalat ringi škodas vana esilatern ja pool kojameest, lisaks veel kodust toodud kaks kotti taarat ja ajalehepakk.

    10 Comments:

    Anonymous Anonymous said...

    kuskil Peterburi teel võeti eelmine suvi veel vastu aknaid (koos klaasidega ja puha) hinnaga 200 krooni tonn. ise pidi kohale toimetama. valge kaubikuga näiteks.

    Sunday, 30 April, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Ja ehk saa midagi ka taaskasutuskeskusesse viia?

    Sunday, 30 April, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Jaa-ah, teil on vähemalt auto, millega prügi transportida. Minul on korraliku kodanikuna terve sahver puhtakspestud plastpakendeid täis, aga kodu lähedal ühtegi vastavat konteinerit ei ole ja ma olen juba täiesti nõutu, mida nendega peale hakata.

    Sunday, 30 April, 2006  
    Blogger Inga said...

    ja ka mina mõtlen, kes on need inimsed, kes tee äärde kraavi oma prügi viivad... ei tunne isiklikult ainsatki, aga nüüd siis on üht sellist aktsioonis nähtud... ilmselt on neid nokamütsiga tegelasi hulga...
    meie kolisime möödunud sügisel pelgulinna korterist Nõmmele eramajja ja prügi on meie alaline murelaps. lihtsalt pole südant sõita linnaserva ja kraavi jätta. ikka sõidame viima vanu raamatuid-esemeid-riideid Emmasse ning jälgime linnaosa lehte, et millal saab lehti ära anda ning millal ja kuhu tohib viia vana teleka või monitori kuuri alt... ja siis näen teiselpool tänavat bussipeatuse taga vedelemas kümneid suuri plastikkotte, mis on ääreni kasutatud mähmeid täis:( tekib küsimus, et milleks meie muretseme nii hirmsasti, et vähem jääke tekitada ning tekkinut paremini realiseerida ning siis tuleb keegi, kellel on täiesti ükskõik ja jätab oma saadused meie aia taha... päris ükskõik neil tegelastel muidugi ilmselt ei ole, muidu nad ju ei vaevuks üldse oma prügi kuhugi sokutama..
    päris masendav, kuis me ise end oma kola alla matame või kui me seda ise ei tee, siis teeb seda meie naaber või üleaedne.

    Sunday, 30 April, 2006  
    Blogger Terje said...

    Tegelikult ei ole ametliku prügimäe taksid üleüldse üle mõistuse kallid. Tasub uurida lähima prügimäe hindu.

    Sunday, 30 April, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    Muuseas, konkreetselt vanu rehve saab tasuta ära anda Rahumäe komposteerimisväljakul - asub Rahumäe surnuaia kandis. Vist võetakse vastu 8 rehvi inimese kohta, niiet usun, et limiiti jagub. Leevike läheb ju ka arvesse ja...

    Sunday, 30 April, 2006  
    Blogger maris said...

    http://www.tallinn.ee/est/uudised?id=12883

    Tuesday, 02 May, 2006  
    Anonymous Anonymous said...

    ja muuseas, on olemas selline teenus, et ostad mingid suht kallid prügikotid ja laadid (laed?) need oma prügi täis ja siis vastav firma tuleb neile kokkulepitud ajal järgi. teenuse hind = prügikottide hind (ma oletan, et see võis olla umbes sedamoodi, et 5 suurt kotti maksis midagi 300 kr kandis). mul vanemad mingis uuselamurajoonis, kus prügikäitlus pole veel toimima hakanud ja nad kasutavad seda iseenesest ju vägagi mugavat süsteemi.

    Monday, 08 May, 2006  
    Blogger v. said...

    http://www.postimees.ee/220506/esileht/siseuudised/tallinn/202611.php - see on uudis, et tallinnas avatakse kolm jäätmekäitlat kummide, kodutehnika jmt kraami jaoks.

    Tuesday, 23 May, 2006  
    Blogger v. said...

    ehh, see link ei saanud korralik, ma siis üritan kaarega juhatada - 22. mai Postimees, Tallinna uudised, üles pandud 11.23, autoriks Alo Raun

    ja loomulikult vabandused blogireostuse tekitamise eest, kui probleem on praeguseks lahendatud

    Tuesday, 23 May, 2006  

    Post a Comment

    << Home